Rutmer Ebbes

RutmerRutmer werd al jong gegrepen door de aantrekkingskracht van het circus. Bij Circus Amersfoort leerde hij de fijne kneepjes van bijna alle circustechnieken. Hij jongleert de gekste trucjes de lucht in en is vaak in gekke acrobatische houdingen te vinden. Hij staat menigmaal op het podium en is vaak op circusfestivals te vinden om zijn kunsten te verbeteren. Ondertussen is hij al weer een flink aantal jaren bezig deze technieken weer door te geven aan de jongere circusliefhebbers. Mede door de liefde voor het circus en het daaruit ontstane plezier in lesgeven is Rutmer de academische Pabo gaan doen. De kennis vanuit deze opleiding komt natuurlijk weer goed van pas in zijn lessen op Circus Amersfoort.

Ronald Barendregt

RonaldRonald is een van de acrobaten die in januari 2004 het mooie Circus Amersfoort heeft opgericht. Beginnend met een groepje van 30 kinderen, twee uur per week, had hij nooit durven hopen op zo’n groot succes als dat het circus nu is geworden. Zelf doet hij al bijna twintig jaar aan acrobatiek en hij vindt dat dan ook het allerleukste om zelf te doen, maar ook de andere technieken vindt hij fantastisch.

“Waar ik heel blij van word, is ons mooie pand aan de Wagenwerkplaats en ons geweldige docententeam. Daarnaast is het toch super dat we nu nog altijd een aantal leerlingen van het eerste uur onder ons hebben! In januari 2014 vieren we het tienjarig jubileum en ik hoop op nog minstens tien van die prachtige circusjaren. Tot snel bij Circus Amersfoort!”

Nynke Jorna

NynkeToen Nynke op vijfjarige leeftijd een workshop ouder- en kindacrobatiek deed samen met haar moeder, was ze meteen al erg enthousiast. Helaas bestond Circus Amersfoort toen nog niet. In 2004 werd Circus Amersfoort opgericht en vanaf de allereerste circusles is Nynkes liefde voor het circus gebleven. Aangezien ze circus zo leuk vond, volgde ze een opleiding tot juniordocent. “Het sprak me aan ook anderen enthousiast te maken voor Circus Amersfoort. Het allermooiste aan circus vind ik dat iedereen geaccepteerd wordt zoals hij of zij is en dat er altijd wel iets is wat je leuk vindt om te doen”. Zelf doet Nynke graag aan acrobatiek, maar hangt toch het liefst in de tissu. Ook de Chinese Paal vind ze een uitdaging.

Martijn van Nunen

MartijnPer toeval kwam ik terecht bij Circus Amersfoort. Een van de beste dingen die op mijn pad zijn gekomen. Na de eerste les was ik niet meer los te slaan bij het circus en al snel kocht ik zelf jongleerballen die ik zo vaak liet vallen dat ik al snel leerde jongleren. Twaalf jaar later ben ik zelf docent geworden en regel ik met Team Techniek de technische faciliteiten binnen het circus.

Als mensen vragen wat voor mij het leukste is, antwoord ik altijd jongleren hoewel dat eigenlijk een onvolledig antwoord is. Eigenlijk ben ik gewoon verliefd op het circus met alle creativiteit, uitdagingen en vrolijkheid. Ook ben ik niet uit het theater weg te slaan en studeer daarom Techniek en Theater in Amsterdam. Meerdere malen per week reis ik terug naar Amersfoort om weer thuis op circus te komen en de kinderen door te geven wat ik heb geleerd als kind in het circus.

Jessica Hofman

JessicaJessica volgt sinds 2004 circuslessen bij Circus Amersfoort. Sinds 2007 is ze ook circusdocent. “Ik word heel blij van circus, vooral wanneer een trucje bij mij of bij een leerling lukt. Als je de truc beheerst kun je weer iets nieuws gaan oefenen en zo almaar jezelf verbeteren en uitdagen. In het circus zijn geen grenzen, je kunt altijd blijven leren.”

Alles in het circus vindt Jessica leuk om te doen, maar haar specialiteit is luchtacrobatiek. Zelf treedt ze ook regelmatig op als artieste in tissu en trapeze. “De optredens in het circus zijn ook super om te doen. Het is een kick wanneer je in de spotlights staat en iedereen voor je klapt. Ik vind het mooi om de glimlach bij een kind te zien dat dit gevoel ervaart.”

Jeroen van Nunen

VincentAl van kleins af aan gaf Jeroen samen met zijn grotere broer Martijn kleine voorstellingen voor zijn ouders om ze te entertainen. Toen Jeroen zag dat zijn broer op circus heel veel plezier had en ook nog andere mensen kon vermaken, wilde hij niks anders dan ook naar het circus. Toen hij zeven was, mocht hij eindelijk naar Circus Amersfoort toe. Het liefst jongleert Jeroen daar met kegels of met ballen.

Na tien jaar lang zelf les te hebben gehad, is hij zelf ook les gaan geven om zo een nieuwe generatie kinderen het plezier te geven dat hij zelf al die jaren gehad heeft. Ook helpt Jeroen nog bij Team Techniek, waar hij eeuwig voor koffie zal zorgen.

Cato Frederiks

CatoCato was al vroeg bezig met eigen kunstjes bedenken en het oprichten van een kunstenclub, samen met haar vader. Toen haar moeder haar vertelde dat ze op circusles kon, was ze direct enthousiast. Ze was toen acht jaar en is sindsdien niet meer weg te slaan bij het circus. In 2014 is ze begonnen aan de opleiding tot juniordocent en sinds 2015 geeft ze les bij de kinderen van elf tot dertien jaar. “Circus is zo mooi omdat er zoveel verschillende disciplines zijn en er op zoveel verschillende niveaus aan circus kan worden gedaan. Op die manier is er altijd een discipline die bij je past en kan je altijd bijleren.” In haar eigen geval is die discipline eenwieleren. Dat ze leerde kennen tijdens haar eerste les en liep uit tot het kopen van een eigen eenwieler en het geven van eenwielerlessen in Amsterdam. Naast de reguliere lessen bij Circus Amersfoort is Cato onderdeel van een groepje (junior)docenten dat bezig is om Club Drempelloos op te zetten, voor kinderen met een (verstandelijke) beperking.

Cato is in 2015 begonnen aan een studie Psychologie in Amsterdam, maar is voorlopig niet van plan om Circus Amersfoort te verlaten. “Ik volg tegenwoordig nog één keer per week een les en ga daarnaast nog zo vaak als ik kan naar de vrije trainingen op de zondagen. Het is nog steeds ongelooflijk leuk om te doen, zowel het lesgeven als het zelf volgen van de lessen.”