Geschiedenis

  • Ontstaansgeschiedenis

Circus Amersfoort is in 2004 opgericht door twaalf personen, allen acrobaat, op initiatief van Tejo Zadel. Er werd een advertentie in de krant gezet en daar kwamen toen 35 kinderen op af van acht, negen en tien jaar. De eerste les was op 31 januari 2004 met een groep van 35 kinderen, vier docenten en geschonken circusmateriaal. ‘We hebben onszelf toen in heel korte tijd heel veel aangeleerd. We hebben trainingen voor onszelf georganiseerd en mensen aangetrokken en ingehuurd voor de dingen die we zelf niet konden.’

Circus Amersfoort huurde voor alle activiteiten een gymzaal van de SRO aan de Bisschopsweg en van de Michaëlschool in Kruiskamp en voor opslag een grote kelder in het Leusderkwartier.

 

  • Het logo

Het logo is ontworpen door Maarten van der Vlugt, medeoprichter van het circus, beroepsacrobaat en grafisch tekenaar uit Amersfoort. ‘We hebben er ooit nog over gedacht om de naam van het circus te veranderen, maar het blijkt dat de naam Circus Amersfoort snel bleef hangen en, een vaak gehoorde opmerking: het is duidelijk. Met deze naam konden wij in elk geval alle kanten op.’

 

  • Circuskampen

Bij elke leuke club hoort ook een heus kamp met kamperen, bosspellen en kampvuur. Het circuskamp is inmiddels een traditie binnen Circus Amersfoort.

Al vanaf het tweede seizoen (in juni 2005) gaat Circus Amersfoort op kamp met een gemiddeld aantal van 90 kinderen van acht tot twintig jaar en vanaf het begin is daar een grote circustent bij aanwezig, en natuurlijk de eettent en de kooktent (inmiddels in ons eigen bezit).

 

  • Uitstapjes, optredens en voorstellingen

Het eerste uitstapje van Circus Amersfoort was naar het jongleerfestival in Pijnacker in juni 2004. Sindsdien gaan er kinderen/jongeren naar jongleerfestivals of acrobatiekfestivals in Nederland of het buitenland.

Circus Amersfoort heeft vanaf het begin meegedaan aan activiteiten in de stad, zo was daar het meerijden op eenwielers tijdens de autoloze zondag van september 2004, optredens voor Stadscarrousel, workshops op Koninginnedagen en Pieten bij de Sinterklaasintochten.

Het eerste optreden van de voorstellingsgroep van Circus Amersfoort was in december 2007 met de voorstelling “Kees het Meisje” en was een fysieke, speelse en verrassende voorstelling over groter worden, in de puberteit komen, dingen doen die je eigenlijk niet durft. Een voorstelling die gemaakt was in de traditie van het nieuwe circus onder leiding van een regisseur. Sindsdien is er in elke kerstvakantie een voorstelling geweest van de voorstellingsgroep in de Lieve Vrouw.

Misschien wel het grootste evenement van het circusjaar zijn de eindvoorstellingen van alle clubs in april. Begonnen met een voorstelling met het thema “Vakantie” voor ouders in 2004, inmiddels uitgegroeid tot acht voorstellingen in een weekend met een gemiddeld aantal bezoekers van 750.

 

  • Een eigen pand!

Het was altijd ons streven om een eigen pand te hebben, een pand dat groot genoeg is als ruimte voor lesgroepen en plaatselijke en landelijke artiestengroepen, hoog en veilig genoeg voor de circusdisciplines, ruim genoeg om plaats te bieden aan decorstukken en omvangrijke circusmaterialen, toegerust genoeg om plaats te bieden aan administratie en werkplaatsen, geschikt genoeg voor het geven van onderwijs, intiem genoeg om kleine uitvoeringen en presentaties te kunnen geven en uitnodigend genoeg om publiek, ouders en deelnemers te inspireren.

In maart 2010 was het ei gelegd, de kogel door de kerk, maar de puntjes nog niet op de i, desalniettemin ging Circus Amersfoort ervoor! Een eigen pand op het prachtige terrein van de Wagenwerkplaats. Een pand dat wij konden inrichten naar onze eigen wensen, waar we samen kunnen komen en nog even kunnen blijven hangen (al dan niet in de trapeze) met een kopje koffie of een glaasje appelsap, met de Wagenspeelplaats voor de deur en Holland Opera een deurtje verder. Dit alles kostte geld, heel veel geld! Daarom was er naast “kleine” acties (zoals een rommelmarkt) ook een sponsoringcommissie bezig met het binnenhalen van het “grote” geld bij Amersfoortse bedrijven, landelijke organisaties en natuurlijk de gemeente Amersfoort.

 

Op woensdag 23 november 2010 werd het startsein gegeven voor de laatste verbouwing van Circus Amersfoort die in de loop van januari 2011 afgerond werd. Dit alles was mogelijk gemaakt door sponsoring van o.a. het Prins Bernhardfonds, Stichting Weeshuis Nijkerk, Rabobank en een subsidie van de  Gemeente Amersfoort. Tijdens de verbouwing gingen de lessen gewoon door, alleen moesten we een beetje inschikken, waren er geen kleedkamers en moesten we improviseren met het uitreiken van de limonade.

 

Sinds september 2010 is het pand zoals het nu is. Maar er zullen altijd nog wel aanpassingen gemaakt blijven worden.