Iris Huurdeman

IrisOp de peuterspeelzaal wilde Iris het liefste koorddanseres worden. Het was alleen maar logisch dat ze terecht zou komen bij Circus Amersfoort. Hier is ze als negenjarig meisje begonnen en is nooit meer vertrokken. Na jaren van oefenen, voorstellingen maken en helpen bij klusjes is ze sinds 2013 ook gaan lesgeven bij het circus. Inmiddels is ze voor haar studie sociale geografie naar Utrecht verhuisd, maar ze reist graag een paar keer per week naar Amersfoort voor circus. Hier geeft ze lessen in verschillende onderdelen en op allerlei niveaus. Want dat is juist zo leuk, er is voor iedereen wel iets. Zelf is ze groot fan van acrobatiek en trapeze. De laatste jaren is daar jongleren en het maken van handstanden bij gekomen. Dat is nu zo mooi, er is altijd wel een nieuwe uitdaging.

Hanna van der Stap

HannaToen Hanna tien jaar was, is ze vanwege vrienden bij Circus Amersfoort terechtgekomen. Ze kreeg les in alle circustechnieken. “Dit beviel mij zo goed dat ik nu nog steeds te vinden ben bij ons circus. Na een aantal jaar ben ik gaan helpen bij de jongste kinderen.” Na dat anderhalf jaar gedaan te hebben volgde Hanna de interne opleiding tot junior circusdocent . Sindsdien geeft ze voornamelijk zelf les. Haar favoriete onderdeel is acrobatiek. “Het mooie aan docent zijn is dat je de ontwikkeling van de kinderen kunt volgen en hen allerlei circustechnieken kunt aanleren. Ook is het erg leuk om te zien dat ze zoveel plezier hebben tijdens de circuslessen.”

Corien van Houte

CorienCorien las in de krant in 2006 een advertentie over Circus Amersfoort en meldde zich meteen aan. Al snel daarop volgde haar eerste circusles. “Ik vind het nu nog steeds superleuk en gezellig op circus.” Op haar twaalfde ging Corien naar de middelbare school en ging ze van circus af. Vier jaar later had ze een sportstage nodig en vond haar stageplek bij Circus Amersfoort. “Ik heb toen gelijk de opleiding tot circusdocent gevolgd en sindsdien geef er ik les. Bij het lesgeven is het een groot voordeel dat ik als kind zelf ook op het circus zat en dus alle technieken beheers. Ik volg inmiddels zelf ook weer les en leer nog steeds bij”.

Ze heeft er veel plezier in om kinderen nieuwe dingen te leren. “Het is zo mooi als een kind je trots een nieuwe truc laat zien. Ik wil zeker nog lang bij het circus blijven.”

Annemarie Oppedijk

AnnemarieAls kind organiseerde Annemarie al circusvoorstellingen op straat. Ze ging turnen en werd zangeres in een popband. Ze deed aan kleinkunst en theatersport, werkte bij tv en heeft jaren in het buitenland gewerkt. Toen ze een vriend kreeg bij Circus Toni Boltini, bloeide de circusfascinatie weer op. Vanaf 2005 geeft ze les bij Circus Amersfoort. “Bij circus gaat het niet om competitie. Je leert samenwerken, vallen en opstaan. Het is goed voor de coördinatie, motoriek en balans. Kinderen worden op een positieve manier uitgedaagd zich te ontwikkelen in een veilige omgeving, krijgen gelegenheid zich te specialiseren en op te treden. Iedereen kan circussen. Er zijn altijd onderdelen waarin een kind plezier heeft en kan uitblinken. In eigen tempo, op eigen niveau. Ik vind het geweldig om te zien hoe kinderen (op)groeien binnen ons circus en om dat te mogen begeleiden.”